Vulkanisering

Indholdsfortegnelse

Hvad er vulkanisering?

Vulkanisering er en proces, hvor der anvendes enten høj varme eller kulde samt tryk til at genoprette gummiets elastiske egenskaber – blandt andet omkring valsekerner. Dette sikrer en optimal binding mellem gummibelægning og metallet. Med andre ord: vulkanisering er en proces, hvor gummi omdannes til en sådan tilstand, hvor de elastiske egenskaber bliver tilført, genoprettet, forbedret eller forøget ved enten varme eller kulde.

Vulkanisering er en proces, som de fleste kender fra, hvordan man producerer bildæk. Det er også her vulkanisering er meget bredt anvendt, men det kan også sagtens bruges til andre formål – hvilket det i høj grad også bliver gjort i dag.

Typisk bliver vulkanisering brugt mellem 2 emner – gummi og et andet emne. Her bliver gummi vulkaniseret på det givne emne og den kemiske proces gør så, at gummiet hæfter særligt godt og meget længe.

Fun fact

Denne proces er faktisk opkaldt efter den romersk ildgud, Vulkan.

Du er velkommen til at kontakte os med en forespørgsel på vulkanisering allerede i dag. Vi bestræber os på at svare på din henvendelse inden for 24 timer! 

Hvad er forskellen på kold- og varmvulkanisering?

Hvis vi skal starte med koldvulkanisering, så er det en teknik, hvor et gummi emne bliver monteret på et andet emne. Først monteres et tyndt lag ikke-vulkaniseret gummi mellem de to emner, der skal vulkaniseres. Og endelig udføres selve koldvulkaniseringen i en tryktank ved 90-120°C.

Varmvulkanisering monteres et ikke-vulkaniseret stykke gummi på emnet, hvor der herefter vulkaniseres i en form. Denne teknik har en arbejdstemperatur på 150-160°C.

Historien bag vulkanisering

Den ældste vulkaniseringsproces blev opfundet i 1839 af amerikaneren Charles Goodyear, som brugte fint formalet, krystallinsk svovl til tværbinding af naturgummi ved høj temperatur. Svovlet dannede svovlbroer med et eller flere svolvatomer mellem kæderne ved reaktion med gummimolekylernes dobbeltbindinger.

Hvad kan vi tilbyde dig?

Hos Rubberproff tilbyder vi forskellige løsninger med vulkanisering af gummi på valser, stålemner og lignende. Så hvad enten dine krav gælder belastning, UV, kemikalier, fødevarer eller lignende, finder vi en løsning med et materialevalg til dit behov. Herefter fremstiller vi så en prototype til godkendelse hos dig inden produktion. Du kan også vælge et andet materiale end gummi. PUR er også et særligt anvendt materiale til hjul og valser. Dette er grundet materialets høje elasticitet og gode resistens overfor kemikalier. Du vælger helt selv, om du leverer emnerne, hvorpå gummiet skal vulkaniseret eller vi skal levere hele den færdige løsning til dig.

Skal du have ombelægning af din nuværende vulkanisering?

Vi tilbyder også ombelægning af valser. Gummivalser anvendes i mange forskellige industrier og til mange forskellige formål, hvor de bruges i daglig drift og udsættes for stor belastning. Det slider hård på valsen, hvorfor det i mange tilfælde bliver nødvendigt med en ombelægning. Her fjernes den gamle belægning, valsen renses og efterfølgende vulkaniseres der en ny belægning på.

Ekspertrådgivning hele vejen

Vi sidder klar til at assistere dig med design, materialevalg og tegninger af dit individuelle projekt – og vi fremstiller gerne en prototype til godkendelse inden produktionen. Vores gummieksperter sidder klar til at hjælpe dig med dit projekt.

Kontakt os i dag og få et uforpligtende tilbud – og få svar inden for 24 timer.

FAQ

Vulkanisering er proces, hvor der anvendes høj varme og tryk til at genoprette gummiets elastiske egenskaber, blandt andet omkring valsekerner.

Vulkanisering er en kemisk proces, hvor der anvendes højt tryk og høj varme for at fastne gummi til et emne.

Ja, det kan du tro, du kan! Kontakt os omkring dit emne og så kigger vi på det.